Udvarhelyszék kultúrájáért

Udvarhelyszék kultúrájáért díjjal ismerték el a térség közművelődési életét meghatározó személyek és közösségek munkáját a Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat székelyudvarhelyi gálaműsorán. 

Bővebben...

 

KÓRKÉP

2015.01.15., Duna Televízió, KÓRKÉP

Időhúzás zajlik a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatának létrehozása ügyében?

Bővebben...

 

Heti Hírmondó

2014.11.30., Duna Televízió, Heti Hírmondó

Felháborodás követte Erdélyben a Székely Mikó Kollégium visszaállamosításáról szóló, a restitúciós bizottság tagjait pedig felfüggesztett börtönbüntetésre ítélő jogerős bírósági döntést. Arcul csapták az erdélyi református magyarokat!

Bővebben...

 

Esztendő múltával a Nagy Menetelésről

2014.10.26., Duna Televízió

Egy éve tartották a Székelyek Nagy Menetelését a háromszéki Bereck és Kökös közötti útszakaszon. Minden idők legnagyobb székelyföldi megmozdulásán 150 ezer ember nyomatékosította: a térségben élők autonómiát akarnak.  Az erdélyi magyar politikai élet szereplői akkor egységesen léptek fel és a történelmi egyházak is támogatták a demonstrációt.
A Nagy Menetelés ma is hivatkozási alap az autonómiaküzdelemben, az egy éves évfordulón ezért a Székelyföldi Stúdió kerekasztal beszélgetésre hívta az erdélyi magyar pártok vezetőit. Az RMDSZ nem élt a lehetőséggel, de jelen voltak Bíró Zsolt a Magyar Polgári Párt elnöke, Toró T. Tibor az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke és Izsák Balázs a Székely Nemzeti Tanács elnöke.

Bővebben...

 

Tusványos 25

2014.07.28., Duna Televízió

Fotók és mozgóképek, újságcikkek, feljegyzések, no meg sokszor elmondott vagy soha el nem mesélt személyes történetek őrzik a történelmet. Pontosabban Tusványos történelmét, amely 25 évvel ezelőtt kezdődött Bálványosfürdőn.
Ez a természeti csodákban, ásványvízforrásokban és gyógyító mofettákban gazdag erdélyi üdülőtelep volt a kezdeti helyszíne, s egyben névadója a Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek. Életfa jelöli az első nyári tábor helyét, ide tértek vissza a szabadegyetem 25. születésnapján is az alapítók, a régi és új szervezők.

Bővebben...

 

Heti Hírmondó, Tusványos

2014.07.27., Duna Televízió, Heti Hírmondó

Tusnádfürdőről, a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor helyszínéről jelentkezik a Heti Hírmondó adása. A Kárpát-medence szerte Tusványos néven közismert nyári szabadegyetem egyidős a rendszerváltással, az elmúlt negyedszázadban pedig meghatározó szerepet játszott több közéleti és politikai folyamat alakulásában.
De mire volt elég 25 év? Milyen erdélyi magyar jövő épült a kommunizmus romjain útjára indított első táborok óta? Előbbre jutott-e az autonómia ügye? Visszaállítható-e a bizalmi viszony a kiszámíthatatlanná vált román-magyar kapcsolatokban? Lesznek-e új mérföldkövek a nemzetpolitikában?  Erről szól a műsor.

Bővebben...

 

Történetekből történelem! - Tusványos, szombati előadás

A Duna Televízió megrendelésére a Székelyföldi Stúdió élőben közvetítette a szombati (2014.07.26.) előadást, melyet Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Tőkés László, európai parlamenti képviselő tartottak. A moderátor Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke volt.

Bővebben...

 

Szent György Napok 2014

2014.05.09., Duna Televízió

Komoly mozgósító erőt tudtak felmutatni a 23. Szent György Napok szervezői: idén mintegy 80 ezer ember vett részt a városünnepen.  Az eseményről fél órás riportfilmet készített a Székelyföldi Stúdió stábja.

Bővebben...

 

Az Ugron család székelyföldi stációi

2014.04.23., Duna Televízió

Székelyföld legrégebbi nemesi családjai  közé tartoznak az Ugronok, ők sokáig Udvarhelyszék településein éltek, sorsuk előbb Abránfalvához, később a ma Székelyudvarhelyhez tartozó Szombatfalvához kötődött. Az Ugron család szombatfalvi ágát a történelem XX. századi viharai Magyarországra sodorták, de a mai napig büszkék erdélyi származásukra. A visszaszolgáltatás folyamatának elkezdése után a család létrehozta az Ugron Alapítványt, a visszakapott ingatlanokat és területeket ez a civil szervezet kezeli. Fő célnak a székely fiatalok otthonmaradásának támogatását tekinti a család.

Bővebben...

 

A Székely Nemzeti Tanács tíz éve

2014.03.10., Duna Televízió

A megalakulása óta eltelt egy évtized során a Székely Nemzeti Tanács nem engedte, hogy lanyhuljon az autonómiatörekvésekre irányított figyelem. Nagygyűléseket és figyelemfelhívó tömegrendezvényeket hirdetett, hogy több tízezer ember egyszerre fejezhesse ki az önrendelkezés iránti igényét.

Bővebben...

 
WMP plug-in

Videotartalmaink lejátszásához szükséges a
Windows Media Player plug-in telepítése.

Firefox böngésző számára elérhető itt,
Google Chrome böngésző számára itt.

Valutaárfolyam - Román Nemzeti Bank
2019. január 21.
EUR   EUR   4.7081
HUF   HUF   1.4797
USD   USD   4.1377

PARTNEREK