A Duna Televízión 2009 novemberében elindított TÉRkép Ráadás - Székelyföldi Magazin műsor bepillantást nyújt a történelmi Székelyföld háromnegyed milliós lakosságának életébe. A havonta jelentkező magazin célja bemutatni, hogy a Székelyföldön van élet, az itt lakók tudnak együttműködni, hogy elindultak olyan folyamatok, amelyek a térség megerősödését szolgálják, hogy ezen a mintegy 13 ezer négyzetkilométernyi területen rengeteg értékkel találkozhat az idelátogató.

Székelyföldi Magazin - 2011. december 4.

2011. december 4-i adás
Hogyan lehet életet lehelni az elrejtett, elszigetelt kis székely  falvakba?
Hogyan tehető ismét szakrális hellyé Brassó egykori  római-katolikus temetője, amelyet a kommunista vezetők ledózeroltattak?
A világörökség részévé válhat-e Csíksomlyó, illetve fellendülhet-e a  vallási turizmus a Mária-út bővítésével?
Ezekre a kérdésekre keressük a  választ advent havában.

 

Székelyföldi Magazin - 2011. október 8.

2011. október 8-i adás
Októberi műsorunkban megnéztük, hogyan indult el diadalútján a székely gyümölcs, utánajártunk, mire költi el Hargita megye önkormányzata a turisztikai minisztériumtól nyert másfél millió eurót, beültünk a csíkszeredai Film.dok nézőterére, és kifürkésztük, hogyan igyekszik megragadni Sepsiszentgyörgy változó arcait két kiváló fotográfus.

 

Székelyföldi Magazin - 2011. szeptember 16.

2011. szeptember 16-i adás
A nyár folyamán sokfele barangoltunk. Elmentünk a Boszporusz szorosig, hogy megnézzük, hogyan illeszkedik be az isztambuli városképbe az a székelykapu, amelyet a török-magyar barátság jegyében állítottak a székelyek.
Felkerestük a csíkszépvízi magyarörmények emlékházát, és ellátogattunk a gyergyószárhegyi Korkép alkotótáborba.
Utánajártunk, miféle illegális benzinkút épül a zetelaki gátnál. Kiderült, hogy a kút a dokumentumfilmesként ismert Bálint Ibolya első kisjátékfilmjének kelléke.
Szeptemberi műsorunkban ezekről a témákról számolunk be részletesen.

 

Székelyföldi Magazin - 2011. augusztus 13.

2011. augusztus 13-i adás

Augusztus havi műsorunkban megismerkedhetünk olyan brit fiatalokkal, akik luxusnyaralás helyett a Székelyföldön végzett önkéntes munkát választották.
Háromszékről jó idegenforgalmi híreket kapunk: megkétszereződhet az odalátogatók száma, a turistacsalogató programoknak köszönhetően.
Végül az ember legjobb barátjáról, a kutyáról is szó lesz: hírül adjuk, hogy Erdélybe is visszatelepítik az ősmagyar kutyafajtát, a kuvaszt.

Érdemes velünk tartani!


 

Székelyföldi Magazin - 2011. július 16.

2011. július 16-i adás

Időutazásra indulunk bringával, hogy honismereti hadjáratunk során megismerjük szülőföldünket.

Aztán hévíz után kutatunk 1000 méterrel a föld felszíne alatt, hogy megtudjuk, visszahozható-e Tusnádfürdő régi hírneve.

A kommunizmus lenyomatait megörökítő kordokumentumokat mutatunk be, amelyek Sepsiszentgyörgy régi arculatának átalakítását örökítik meg, és végül megkérdezzük a csíkkarcfalvi származású Barabási Albert Lászlótól, a világhírű, Bostonban élő fizikustól, hogyan számítható ki a jövő?

 

A júliusi kánikulában is érdemes a Székelyföldi Magazinnal tartani.

 


 

Székelyföldi Magazin - 2011. június 18.

2011. június 18-i adás

Mit tanulhatunk attól a két udvarhelyi fiataltól, akiknek majdnem sikerült meghódítani a világ hatodik legmagasabb csúcsát, a Cho Oyut?

Milyen sikerrel járt Hargita, Kovászna és Maros megye első közös rendezvénye, a Székelyföld Napok sokadalma, amellyel az önkormányzati vezetők tudatosítani igyekeznek a helyiekben és az idelátogatókban Székelyföld közös értékeit?

Visszaállítható-e a hagyományos székely falukép, és ha igen, hogyan?

Kérdések, amelyekre a Térkép Ráadás - Székelyföldi Magazin június 18-i adásában kerestük a választ.


 

Székelyföldi Magazin - 2011. május 28.

2011. május 28-i adás

Ilyenkor, Pünkösd havában minden szem Csíksomlyóra irányul, és a kegyhely rá is szolgál a figyelemre, hisz mindig történik valami körülötte. Lassan kiteljesedik a Mária-út, zajlanak a pünkösdi búcsú előkészületei, és nemrég  itt bukkantak egy Árpád-kori lakóházra a régészek. Ezekről a történésekről számolunk be a Térkép Ráadás – Székelyföldi Magazin májusi műsorában. De szó lesz arról is, milyen turistacsalogató ötletekkel rukkoltak elő a székelyudvarhelyiek, illetve megismerkedhetnek Páll Ágoston korondi fazekasmesterrel, aki nemrég vehette át az UNESCO Élő Emberi Örökség díját.


 

Székelyföldi Magazin - 2011. április 30.

2011. április 30-i adás

Hírt adunk arról, hogyan készül a Székelyföld történelmét oktató alternatív tankönyv, megnézzük, hogyan válhatna a Székelyföld a sajtkülönlegességek hazájává, elkísérjük a madéfalvi gazdákat dél-tiroli és ausztriai szakmai útjukra, végül bepillantunk egy Amerikába menekült volt politikai fogoly életébe, aki az egyszerűsített honosítás első kérelmezői között márciusban letette a magyar állampolgársági esküt.


 

Székelyföldi Magazin - 2011. március 4.

2011. március 4-i adás

Van-e reális esély arra, hogy a székelyföldi földtulajdonosok a tagosítást válasszák? Visszanyerheti-e Borszék egykori hírnevét? Turistacsalogató lehet-e a Székelyföldön a kutyaszánhúzás? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a Székelyföldi Magazin márciusi műsorában, majd ellátogatunk Csehétfalvára, egy szabómester műhelyébe, ahol 60 esztendeje készülnek a ma is kelendő pipás kabátok. Tartsanak velünk.


 

Székelyföldi Magazin - 2011. február 4.

2011. február 4-i adás
Februári adásunkban körülnézünk a háromszéki panziókban és sípályákon, megmártózunk a jeges vízben, majd megkérdezzük, milyen szezonra számítanak idén a turisztikai szakemberek. Megtudjuk, hogyan született 80 évvel ezelőtt a csíki hoki, majd felkeressük a vidék legrégibb népdalainak őrzőjét. Azt is kinyomozzuk, volt-e köze a székelyeknek a kávéfőzés technikájának kialakításában, és végül farsangolunk, hiszen most az ideje a fergetes báloknak, mulatozásoknak, vidám lakomáknak. Tartsanak velünk.

 

Székelyföldi Magazin - 2011. január 7.

2011. január 7-i adás
A székelyföldi műsor legújabb adásában kis települések nagy megvalósításairól adunk hírt, megmutatjuk, hogyan érdemes télvíz idején is turistákat csalogatni Székelyföldre. Ellátogatunk Borszékre, amely kormánytámogatással gazdagabb lett egy Reménység nevet viselő sípályával, illetve Parajdra, ahol az ezer méter mélyről felhozott termálvízforrást egy fedett kezelőközpontban hasznosítják. Megismerkedünk több székelyföldi fiatal képzőművész gondolat- és alkotóvilágával, majd kisdiákok társaságában részt veszünk egy Homoródra kihelyezett történelemórán, ahol betekintést nyerhetünk a honfoglaló magyarok mindennapi életvitelébe, fegyvertartásába.

 
WMP plug-in

Videotartalmaink lejátszásához szükséges a
Windows Media Player plug-in telepítése.

Firefox böngésző számára elérhető itt,
Google Chrome böngésző számára itt.

Valutaárfolyam - Román Nemzeti Bank
2019. január 21.
EUR   EUR   4.7081
HUF   HUF   1.4797
USD   USD   4.1377

PARTNEREK