Székely Kapu - 2012. december 22.

Nincs orvosság az elvándorlásra? A Székely Kapu idei, utolsó adásában arra keressük a választ, hogy melyek az orvoselvándorlás legfőbb okai. Az elmúlt öt évben 11 ezernél is több orvos hagyta el az országot, és a székelyföldi megyék kórházai is akut orvoshiánnyal küszködnek.
Aztán bemutatjuk a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítványt, azt a civil szervezetet, amelynek több programja ma is egyedülálló az országban, mi több, Románia szerte az udvarhelyi mintájára hoztak létre közösségi alapítványokat.
Ott voltunk az első székely rajzfilm megszületésénél is, stúdiónkban pedig a Székelyföldi Legendárium producere mesél a térség legendáiból és mondáiból építkező sikeres programok titkáról.


Bővebben...

 

Székely Kapu - 2012. december 15.

Az Erdélyi magyarság választott, urnazárás előtt kameráinkkal követtük a magyar pártok székházaiban történő eseményeket.
Népszerű a stoppolás Székelyföldön, de vajon hogyan kell útitársat választani? Kipróbáltuk: az online stoppolás könnyebbnek bizonyult.
Diószénen és Csíkfaluban jártunk, felkerestük a magyarórák látogatóit, akik énekekkel, levélkékkel várják az ajándékozó angyalt. Kisfilmünk után Márton Attilával, az RMPSZ Moldvai Magyar Oktatási Program felelős megbízottjával beszélgetünk a csángó keresztszülő programról.
Műsorunk végén megnézzük, hogyan öltöznek ünneplőbe, hogyan készülnek a városok a karácsonyra.


Bővebben...

 

Székely Kapu - 2012. december 1.

Készen állnak-e a székelyek az autonómiára? Izsák Balázs, az Székely Nemzeti Tanács elnöke közérthetőbbé teszi számunkra, mit jelent a gyakorlatban az önrendelkezés, milyen európai példák követhetők.
Takarékra állítható-e a fűtés? Sepsiszentgyörgyön érdeklődünk, elérhető-e a tömbházak hőszigetelése?
Ellátogatunk a bukovinai székely telepesek falujába, Székelykevére, a Belgrádtól ötven km-re fekvő, ma is színmagyar településre.  
Bővebben...

 

Székely Kapu - 2012. december 8.

A vasárnapi parlamenti választások urnazárását megelőző kampánycsend idején a közösségi oldalakon folytatódik a kampány és a választók mozgósítása. Mire való a kampánycsend? Melyek az érvényes választási rendszer fonákságai? A kérdésekre Kelemen Attilával, a Transindex kiadóigazgatójával keressük a választ.
Utána néztünk annak is, hogy mit és hogyan tanulnak a nulladikosok, alaptalanok vagy jogosak az iskola előkészítő osztályokkal szemben megfogalmazott kezdeti aggályok?
Aztán bepillantunk a Down-szindrómás fiatalok foglalkoztatását felvállaló székelyudvarhelyi Gyöngyházba és felidézzük az ősz színeit, úgy, ahogyan az Udvarhely Táncműhely fesztiválján láthattuk.


Bővebben...

 

Székely Kapu - 2012. november 24.

Még mindig Székelyföldön menekülnek legtöbben halálba a gondok elől. Az ijesztő öngyilkossági statisztikákról Böjte atyával beszélgetünk.
A román és magyar világot elválasztó Háromkútra látogatunk, felmérjük, hogy mit jelent egy ilyen kicsi, elszigetelt faluban a falugondnok segítsége.
Utánajárunk annak, hová kerül a magyar állam oktatási-nevelési támogatása, és hogyan használják fel a pénzt az igénylők.
Végül megmutatjuk, milyen beruházásokkal, hogyan igyekszik Borszék visszanyerni fürdővárosi címét.


Bővebben...

 

Székely Kapu - 2012. november 10.

A tulipán éve lesz vagy beleszólnak a csillagok? Magabiztosan készül a parlamenti választásokra az RMDSZ, de a decemberi megmérettetésen most először kihívója is lesz a szövetségnek. Az Erdélyi Magyar Néppárt 38 képviselő és 40 szenátori körzetben indít jelölteket, és abban bízik, hogy legalább 6 képviselő és 3 szenátor-jelöltje bejut a bukaresti parlamentbe. Riportunkból kiderül, hogy milyen üzenetekkel kampányolnak a magyar pártok.
Utána jártunk annak is, hogy melyek a közúti balesetek főbb okai, és hogyan javítható a közlekedési morál Székelyföldön.
Beszámolunk a népi építészet megmentését célzó törekvésekről, és bemutatjuk a székely építészek országosan is elismert munkáit.
Rajzaival írt, szavaival rajzolt - tömören így foglalható össze Tomcsa Sándor munkássága. Születésének 115. évfordulóján felidézzük az író-karikaturista életpályájának legfontosabb állomásait.


Bővebben...

 

Székely Kapu - 2012. november 17.

A székely zászló szálka a román hatalom képviselőinek szemében, de a Sepsiszentgyörgyön szervezett utcai tüntetésen több ezren jelezték: márpedig Székelyföld létezik, van zászlója, himnusza, történelme és ez tiszteletet érdemel.
Kampánylobogók vagy méltó válasz a támadásokra? Szabadon használhatók-e a székely szimbólumok? A kérdésekre Gazda Zoltánnal, a sepsiszéki Székely Tanács elnökével keressük a választ.
Aztán megmutatjuk miért népszerű úticél Hargita és Kovászna megye a Határtalanul programban résztvevő anyaországi diákok és tanárok körében, egy rendkívül aktív csíki egyesületnél járva pedig újból megerősíthetjük: Anya csak egy van!
Akár nyomdatörténeti sétának is beillik a Haáz Rezső Múzeumhoz tartozó könyvtárban tett látogatásunk, ahol olyan könyvritkaságokat is őriznek, amelyekből mindössze egyetlen példány maradt az utókorra.


Bővebben...

 

Székely Kapu - 2012. november 3.

Míg a szélsőségesek elzárkóznak, a józan gondolkodású románok hajlandók vitát nyitni az autonómiáról. Székelyföld önrendelkezési törekvéseiről egy kávé mellett beszélgetünk Sabin Gherman újságíróval és Marius Obrejaval, a Nemzeti Liberális Párt Kovászna megyei elnökével.
Megmutatjuk, hogyan lehet a kereskedelemben kapható, leegyszerűsített népviseleti darabok helyett megvarrni a régi ünnepi öltözéket, felkeressük a Moldvában dolgozó anyaországi tanárokat, akik vállalták, hogy önzetlenül tanítják a csángó gyerekeket magyar nyelvre.
És végül egy harmóniát sugárzó gyógynövényes - fűszeres kertbe látogatunk, ahol egy nagyvárosból vidékre költözött család önfenntartó életformát alakított ki.


Bővebben...

 

Székely Kapu - 2012. október 27.

Irány Székelyföld, de hová? A térséget úticélként megjelölő turisták megannyi internetes honlapon tájékozódhatnak, de éppen a bőség zavara nehezíti a megfelelő turisztikai ajánlat kiválasztását. Mi több a világháló ma már tartalmas virtuális sétára is lehetőséget ad, és ráirányítja a figyelmet a kihagyhatatlan látnivalókra. Igaz, a székely jakuzzit aligha lehet interneten kipróbálni. Műsorunkból kiderül hát, hogy maradandó élményeket csak valóságos székelyföldi kiránduláson lehet szerezni, mint ahogy a megújult csíkszeredai Mikó-várba is érdemes valódi sétát tenni. Ne hagyják ki a székelyudvarhelyi dráMA színházi találkozót se, vasárnapig még tart a kortárs drámák seregszemléje. Színes, összefoglaló riporttal kárpótoljuk azokat a nézőket, akik lemaradtak a hét eleji előadásokról. A Sebestyén Aba színész-rendezővel készült stúdióbeszélgetés után pedig minden bizonnyal sokan megértik, hogy miért fertőzte meg a szakmát és a közönséget is a Bányavirág.

Bővebben...

 

Székely Kapu - 2012. október 20.

Meg tudjuk-e találni a medvékkel való békés együttélés módját, vagy mi is inkább kiirtanánk a barnamedvét vidékünkről, ahogyan azt a nyugat-európai országok tették? Erre keressük a választ a Székely Kapu legfrissebb műsorában.
A vadak nyomába eredve erdei koncertre hívjuk önöket, hiszen ilyenkor, ősszel, szarvasbikák bőgésétől hangos a Hargita lábánál fekvő Ivó vadaspark.
Tamási Áron születésének 115. évfordulója alkalmából ellátogatunk az író testvérének házába, oda, ahová a nagy írófejedelem felnőttként szívesen járt haza.
És végül egy kézdivásárhelyi keramikust keresünk fel, aki az agyagra építi jövőjét:  középkori kályhacserepeket rekonstruál, és azoknak másolatával teszi hangulatossá a mai kor otthonait.

Bővebben...

 

Székely Kapu - 2012. október 13.

A székelyföldi magyarok 95 százaléka egyetért a területi autonómiával, el kell érni, hogy az itt élő románok is támogassák az autonómiát - ezzel a szándékkal írt románoknak szóló vitairatot a sepsiszentgyörgyi polgármester. Antal Árpád stúdiónkban világos érveket fogalmaz meg az önálló Székelyföld előnyeiről, olyan konkrétumokat sorol, amilyeneket az erdélyi magyar politikusok csak ritkán mondanak ki. Beszámolunk arról is, hogy halaszthatatlan a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium felújítása, de nincs megegyezés a tulajdonos egyház és a város között. Ellátogatunk a Korona városába, és megmutatjuk hogyan ünnepeltek idén a brassói magyarok, majd bepillantunk a bögözi református templomba, ahol aprólékos munkával restaurálják a középkori képregényeknek is beillő freskókat.

Bővebben...

 

Székely Kapu - 2012. október 6.

Visszakaphatják-e elkobzott levéltári dokumentumaikat az egyházak? Életképes lehet-e a fél évezredes Sepsimagyarós, a száz lelkes kis falu, ahol se telefon, se vízvezeték nincs? Hogyan lehet hatékonyan védeni Székelyföld egyik legnagyobb kincsét, a 125 feltárt barlanggal rendelkező Vargyas szorost? Hogyan születik újjá a restaurátorok keze alatt a szikladombra épített vártemplom, Csíkkarcfalva Nagyboldogasszony temploma?  Reneszánszát éli a háztetők dísze, a szélkakas?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ október 6-ai adásunkban.


Bővebben...

 
WMP plug-in

Videotartalmaink lejátszásához szükséges a
Windows Media Player plug-in telepítése.

Firefox böngésző számára elérhető itt,
Google Chrome böngésző számára itt.

Valutaárfolyam - Román Nemzeti Bank
2019. január 21.
EUR   EUR   4.7081
HUF   HUF   1.4797
USD   USD   4.1377

PARTNEREK