Bernát, karácsonykor, 12 évvel ezelőtt és ma


2010.12.24., Duna Televízió, Karácsonyi Album

12 évvel ezelőtt egy megszeppent, szeplős kisfiú ült a Duna Televízió stúdiójában. Zetelakáról érkezett a magyar fővárosba, hogy elmesélje, hogyan készülnek otthon a Karácsonyra. A bátortalan legényke azóta komoly fiatalemberré cseperedett, aki, ha kell, franciául tárgyal ügyfeleivel, a családi vállalkozásban készített faházaikat pedig nemcsak Székelyföldön, hanem a határon túl is ismerik és elismerik. A kisfilm Sebestyén Bernát történetét mutatja be, aki öccsével együtt viszi tovább néhai édesapja mesterségét és ácsolja a faházakat Erdélyben és külföldön.

Bán Kata, Szikszai Olivér, Fancsali Levente

Bővebben, videóval...


 

Környezetvédelmi akció Székelyudvarhelyen


2010.12.28., Duna Televízió, Híradó

Lettország, Észtország és Litvánia példáját követve Románia is bekapcsolódott egy környezetvédelmi mozgalomba, a közterületek takarításába. A Székelyudvarhely környékét megtisztító akciót egy fiatal tanárnő szervezte. Három hét alatt 123 önkéntest sikerült mozgósítania, és egyetlen nap alatt 350 zsák szemetet szedtek össze.

Bán Kata, Dakó István, Demeter Zoltán

Bővebben, videóval...


 

Csíksomlyói zarándokközpont

2010.12.26., Duna Televízió, Heti Hírmondó

Egy csendes kis falucska a Kissomlyó-hegy lábánál, Erdély szívében. Kicsi falu, de óriási jelentőségű. A korai középkorban már oltalma és menedéke volt a székelyeknek, mára a magyarság legnagyobb zarándokhelyévé vált. De Csíkomlyó ennél még több lehet: Lourdeshoz és Fatimahoz hasonlóan, zarándokközponttá nőheti ki magát.

Száva Enikő, Dakó István, Fancsali Levente

Bővebben, videóval...


 

Borszék: új síparadicsom

2010.12.15., Duna Televízió, TÉRkép

Újabb sípályák jelennek meg Székelyföld télisport térképén, miközben erősödik Románia második legkisebb városa. A székelyföldi Borszéken csütörtökön egy több útvonalból álló pályarendszert adnak át. A kisváros a dualizmus idején a Monarchia egyik legismertebb üdülőtelepe volt. Talán ez is egy lépés lesz a régi hírnév visszaszerzéséhez.

Fecső Zoltán, Dakó István, Fancsali Levente

Bővebben, videóval...


 

300-ból már csak húszan - Erdély Hangja 2010

2010.12.13., Duna Televízió, TÉRkép

A második elődöntő is véget ért az Erdély Hangja tehetségkutató sorozatából. 300 indulóból már csak húszan versengenek tovább a fődíjért, ők a zsűri döntéséről értesülve szívből örülhettek a kézdivásárhelyi Vigadó színpadán.

Fecső Zoltán, Dakó István, Fancsali Levente

Bővebben, videóval...


 

Valóra vált repülős álmok

2010.12.06., Duna Televízió, TÉRkép

Székelyföldön, ha valaki repülőzúgást hall, még manapság is felkapja a fejét, és az eget kémleli. Leggyakrabban katonai gyakorlatozásra gondol, az meg sem fordul a fejében, hogy esetleg a szomszéd falu lakója emelkedett a magasba saját tulajdonú repülőgépén. Pedig ma már Romániában is egyre több ultrakönnyű gép van magántulajdonban. Néhány székely embernek is sikerült gyermekkori álmát megvalósítania. Ők a boldog repülőtulajdonosok.

Fábián Kornélia, Dakó István, Fancsali Levente

Bővebben, videóval...


 

Sok gyerek várta idén is a Mikulást Székelyudvarhelyen


2010.12.06., Duna Televízió, TÉRkép

A legnagyobb világjáróknak sokan a középkori hajóskapitányokat tartják, pedig minden gyerek tudja, hogy a Mikulás sokkal hosszabb utat tesz meg és mindössze egyetlen nap alatt kerüli meg a Földet. A székelyudvarhelyi napköziotthonokba és a kórházba idén is várták a Mikulást.

Mikulás-túrás riportunk után Száva Enikő stúdióvendége maga a Mikulás lesz.

Fecső Zoltán, Jakab Ervin, Fancsali Levente
Száva Enikő, Demeter Zoltán, Jakab Endre

Bővebben, videóval...


 

Piacra kerül a Székelygyümölcs

2010.12.02., Duna Televízió, Híradó

Hamarosan piacra kerülnek a Székelygyümölcs márkanevet viselő termékek Hargita és Kovászna megyében. Az almaleveket illetve lekvárokat egyelőre a karácsonyi vásárokon lehet megvásárolni. A Székelygyümölcs Egyesület most azon dolgozik, hogy a boltok polcaira is felkerüljenek a kizárólag helyi gyümölcsökből készült, tartósítószermentes termékek.

Bán Kata, Szikszai Olivér, Fancsali Levente

Bővebben, videóval...


 

Teri néni 103 évesen is Petőfit szaval

2010.12.02., Duna Televízió, TÉRkép

Akár a hosszú élet titkát is lehetne keresni Komoróczy Teréz néni segítségével, hiszen a székelyudvarhelyi hölgy nemrég töltötte be 103. születésnapját. Ennél fontosabb tanulság lehet viszont az, hogy az akaraterő kortalan. Ez derül ki az 1907-ben született Teréz néni esetében is.

Fecső Zoltán, Dakó István, Fancsali Levente

Bővebben, videóval...


 

A múzsa csókja

2010.12.01., Duna Televízió, TÉRkép

Amióta az ógörögök múzsákat adtak a művészetnek, azóta az alkotó ember számára is édes a múzsa csókja. Balassi Bálint Júliájától Ady Endre Lédájáig hosszú a hús-vér ihletők sora. De kik lehetnek a múzsák ma, és mit vallanak a múzsalétről?

Fábián Kornélia, Dakó István, Fancsali Levente

Bővebben, videóval...


 
WMP plug-in

Videotartalmaink lejátszásához szükséges a
Windows Media Player plug-in telepítése.

Firefox böngésző számára elérhető itt,
Google Chrome böngésző számára itt.

Valutaárfolyam - Román Nemzeti Bank
2019. január 21.
EUR   EUR   4.7081
HUF   HUF   1.4797
USD   USD   4.1377

PARTNEREK