Népesedés Hete


2011.03.30., Duna Televízió, Közbeszéd

Csökkent a gyermekvállalási kedv Romániában, hasonlóan az európai országokhoz. Ritka a székely nagycsalád és alaposan kitolódott az első gyerek vállalásának időpontja is.

Fecső Zoltán. Jakab Ervin, Fancsali Levente

A riport után Száva Enikő Kónya Sebe Emőke óvónővel és Hajdó Csaba vállalkozóval beszélgetnek a kérdésről.


Bővebben...

 

Fogyunk? Fogyunk!


2011.03.28., Duna Televízió, TÉRkép

Románia lakossága az utóbbi két évtizedben több mint másfél millióval csökkent. Az ENSZ Népességi Alapjának előrejelzése szerint húsz év múlva további kétmillióval kevesebben lakják majd az országot. A drasztikus néppességfogyás az egyre lankadó gyermekvállalási kedv és az elvándorlás következménye.

Száva Enikő, Demeter Levente, Fancsali Levente

A riport után stúdiónkban Száva Enikő vendégével, Dr Czeizel Endre orvosgenetikussal a gyermekvállalásról, kapcsolódó kérdésekről beszélget.


Bővebben...

 

Transzilvanikum az erdélyi kopó


2011.03.23., Duna Televízió, TÉRkép

Ha egy papnak feladata, hogy vigyázzon a gyülekezetre, a magyar közösségre, akkor kötelessége vigyázni arra az örökségre is, amelyet elődeink hagytak ránk. Ilyen élő örökség az erdélyi kopó, amely transilvanikum is. Tőkés Lóránt lelkész pedig hivatásának tekinti az ősi magyar kutyafajta tenyésztését.

Bán Kata, Dakó István, Fancsali Levente


Bővebben...

 

Alaptalan vád, alaptalan vádaskodás?


2011.03.22., Duna Televízió, Közbeszéd

A Magyar Polgári Párt továbbra sem tartja kizártnak, hogy politikai indíttatás, konkrétan az RMDSZ áll a korrupció vádjával előzetes letartóztatásba helyezett kézdivásárhelyi polgármester ügyének hátterében.


Bővebben...

 

Rács mögött Rácz: politikai hátterű ügy?


2011.03.17., Duna Televízió, Közbeszéd

Közéleti botrány írta át a március 15-i kézdivásárhelyi ünnepség és kísérőrendezvényeinek forgatókönyvét: a Korrupcióellenes Ügyészség csúszópénz elfogadásának vádjával őrizetbe vette Rácz Károlyt, Kézdivásárhely polgármesterét, aki a Magyar Polgári Párt színeiben nyert mandátumot. Stúdiónkban Száva Enikő Szász Jenőt, a párt elnökét kérdezi a kialakult helyzetről.


Bővebben...

 

Böjte atya és a Szent István terv


2011.03.08., Duna Televízió, Közbeszéd

Néhány hete közösségi oldalak, levelezési listák és személyes találkozók vitatémája Böjte Csaba atya Szent-István terve. Az erdélyi magyarság mindennapos gondjainak tükröt tartó és megoldási javaslatokat is tartalmazó tervét Böjte atya stúdiónkban részletezte.


Bővebben...

 

Mikrobik az iskolapadban?


2011.03.02., Duna Televízió, TÉRkép

Mikrobik az iskolapadban? Az iskolában egyre túlterheltebbekké, szinte robotokká válnak a gyerekek. Saját életükre, gyermeki kedvteléseikre alig marad idejük, mire középiskolába kerülnek kimerültek, idegesek lesznek, és tortúraként élik meg az iskolába járást – erre a felismerésre jutott a Hargita megyei Tanfelügyelőség.

Száva Enikő, Demeter Levente, Fancsali Levente


Bővebben...

 

Ifjú vállalkozók támogatása


2011.02.28., Duna Televízió, TÉRkép

Öt millió eurónyi összeget osztanak szét, vissza nem térítendő támogatás formájában, 35 évnél fiatalabb vállalkozóknak Romániában. Személyenként maximum tízezer euró igényelhető. A vállalkozását stimuláló "ajándékot" azonban csak akkor kaphatja meg az igénylő, ha megfelel a szigorú kritériumrendszer elvárásainak.

Csúcs Mária, Csúcs Péter

Összeállításunk után Száva Enikő Benkő Sándorral, a Hargita Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökével beszélget arról, hogy milyen esélyei vannak egy ma induló vállalkozásnak Romániában.


Bővebben...

 

Pályázati pénz - ingyen pénz?


2011.02.23., Duna Televízió, TÉRkép

Néhány évvel ezelőtt még bőségszarunak tekintették az uniós forrásokat Romániában. Mára kiderült: a valóság sokkal prózaibb, a pályázati források lehívása komoly nehézséget okoz a helyi vállalkozásoknak és az intézményeknek. Természetesen jó példák is akadnak, számos cég válságos időszakban tudta versenyképességét növelni sikeres pályázattal.

Fecső Zoltán, Jakab Ervin, Fancsali Levente


Bővebben...

 

Becsapott pedagógusok


2011.02.22., Duna Televízió, TÉRkép

Az európai emberjogi bíróság döntésétől várják sorsuk jobbra fordulását a Hargita megyei tanárok. Az őket képviselő tanügyi szakszervezet a pedagógusoknak megítélt, de elmaradt béremelésének ügyében fordult a Strasbourg-i intézményhez.  Kocs Ilona, a szakszervezet területi képviselője már hat pert nyert Romániában, a fizetésemelést 2OO8-ban a parlament is megszavazta, pénzüket azonban a mai napig nem kapták meg a pedagógusok, sőt a fizetéseket csökkentették.

Fecső Zoltán, Jakab Ervin, Fancsali Levente

A riport után Száva Enikő Kocs Ilonát, a tanügyes szakszervezet területi megbízottját kérdezi a részletekről.


Bővebben...

 
WMP plug-in

Videotartalmaink lejátszásához szükséges a
Windows Media Player plug-in telepítése.

Firefox böngésző számára elérhető itt,
Google Chrome böngésző számára itt.

Valutaárfolyam - Román Nemzeti Bank
2019. január 21.
EUR   EUR   4.7081
HUF   HUF   1.4797
USD   USD   4.1377

PARTNEREK