Fogyunk? Fogyunk!


2011.03.28., Duna Televízió, TÉRkép

Románia lakossága az utóbbi két évtizedben több mint másfél millióval csökkent. Az ENSZ Népességi Alapjának előrejelzése szerint húsz év múlva további kétmillióval kevesebben lakják majd az országot. A drasztikus néppességfogyás az egyre lankadó gyermekvállalási kedv és az elvándorlás következménye.

Száva Enikő, Demeter Levente, Fancsali Levente

A riport után stúdiónkban Száva Enikő vendégével, Dr Czeizel Endre orvosgenetikussal a gyermekvállalásról, kapcsolódó kérdésekről beszélget.

Színpadon Anna Karenina és Vronszkij mindent elsöprő szerelme. A szereplők hivatásos színészek, akik a valóságban házastársak. Finczisky Andrea, szülei példáját látva, mindig két utódot szeretett volna, felnőttként mégis egy gyerek mellett döntött: "Már egyfajta igényességgel élünk, és azt szeretném, ha lehetőleg mindazt megkapná, ami számára szükséges - edzések, foglalkozások, táborok. És úgy éreztem, kettőt nem bírunk meg."

Andrea azt mondja, két állami fizetésből, albérletben nem élnek nagy lábon. Anyagilag, de lelkileg is az volt a legmegterhelőbb időszak, amikor kisfiát fizetett dadára kellett bízni, mert a nagyszülők távol élnek. Ezt nem szívesen vállalná még egyszer. A mai nők már tervezhetik, úgymond beütemezhetik a gyermekvállalást, de valószínűleg ez a lehetőség ad okot életükben a legtöbb konfliktusra. A szülés, a gyermeknevelés csak egy a rengeteg szerep közül, amelyet betölthet ma egy nő, ez az egy azonban útját szegheti a továbbtanulás, a karrierépítés, a pénzkeresés alternatívájának.

Hajdanán nem kellett ilyen választással szembenéznie Kovács Katica néninek, akit úgy adtak férjhez húsz éves korában, hogy lehetőleg  sok gyereket hozzon a világra. "Édesanyám mindig azt mondta, hogy egy gyermek nem gyermek, annyi mint a gyertyaszál, a szél kifújja, s több nincs."

Katica néni eltemette férjét, de életét beragyogja a hét unoka és a nyolc dédunoka. Fiatalasszonyként öt gyermeket szült, de csak három érte meg a felnőtt kort.

"Ahol két-három gyermek volt, az nagyon kevés volt. 10, 9 gyerek volt, itt Manyiék is tízen voltak testvérek. Akkor nem az a világ volt, hogy vállaljunk, ahogy esett, úgy suppant. 32 évesen leestem a fáról, mikor az 5 gyermek már megvót, a medencecsontom eltörött, s több nem fogamzott." - emlékezik az idős asszony.

Romániában évek óta csökkenő tendenciát mutat a gyermekvállalás, ezt tükrözi az a tény is, hogy Maros megyében tavaly 25 tanintézetet zártak be gyerekhiány miatt. A Boc kormány januártól érvényes törvénye egyenesen gyermekellenes: a jogszabály megfelezi az eddig érvényes gyermeknevelési szabadságot, így az anyák egy év után kénytelenek munkába állni. Országszerte hiányzik a megfelelő ellátást biztosító bölcsőde, ott, ahol a helyi önkormányzat vállalja a működtetést, ott túl kevés a férőhely. A gyes időtartamának csökkenésével hatványozódik a probléma.

Érdekes demográfiai előrejelzést közölt két éve a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet: Hargita megye területén 30 év múlva valószínűleg 10 százalékkal kevesebben élnek majd, mint ma. A magyarok esetében a népességcsökkenés mértéke várhatóan 16, a románok esetében 17 százalékos lesz, a romák száma ezzel szemben 85 százalékkal nő majd. Ami a magyarság fogyását illeti, az őszi romániai népszámlálás fényt derít majd az eddigi népességcsökkenés mértékére - az eredmény valószínűleg sokkoló lesz.


 
WMP plug-in

Videotartalmaink lejátszásához szükséges a
Windows Media Player plug-in telepítése.

Firefox böngésző számára elérhető itt,
Google Chrome böngésző számára itt.

Valutaárfolyam - Román Nemzeti Bank
2019. január 21.
EUR   EUR   4.7081
HUF   HUF   1.4797
USD   USD   4.1377

PARTNEREK