Népesedés Hete


2011.03.30., Duna Televízió, Közbeszéd

Csökkent a gyermekvállalási kedv Romániában, hasonlóan az európai országokhoz. Ritka a székely nagycsalád és alaposan kitolódott az első gyerek vállalásának időpontja is.

Fecső Zoltán. Jakab Ervin, Fancsali Levente

A riport után Száva Enikő Kónya Sebe Emőke óvónővel és Hajdó Csaba vállalkozóval beszélgetnek a kérdésről.

Az elmúlt hétvégén családi napra várták a székelyudvarhelyieket a városi múzeumban. A szülőknek a kávétörténeti kiállításon arra is lehetősége volt, hogy egy 160 évvel ezelőtti kávéfőzőben készült feketét kortyolgassanak. Ezt a készüléket már a '48-as forradalmárok is használhatták volna, a hősökről Ferenczi Emőke múzeumpedagógus játékos előadást tartott az udvarhelyi gyerekeknek.

A XIX. században még egész más volt a székelyek világ és családképe, ez a makett egy udvarhelyszéki háztartást jelenít meg. Akkor nem volt ritka a hat-hét gyerek családonként. Ma már az számít rendkívülinek, ha valakinek egynél több testvére van, ilyen szerencsés helyzetben van a nyolcéves Kacsó Tamás: "A testvéreim jók, én vagyok közöttük a középső, jó velük lenni, néha van, mikor egyedül megyek valahova, vagy ők mennek valahova, s akkor, ha nincsenek nálam az egyik vagy a másik, akkor néha egyedül érzem magam."

Tamás csak néha érzi magányosnak magát, Székelyföldön azonban az egykék száma nő és a gyerekvállalás időpontja is kitolódott.  Hosszú távon ez a tendencia megváltoztathatja a térség etnikai térképét.

Kiss Tamás, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet szociológusa szerint „szemben a magyar, székely, vagy a román népességgel, amelynek a száma mérsékelt ütemben ugyan, de apad, a székelyföldi, pontosabban a Hargita megyei cigányságnak a száma az növekszik, tehát ez elsősorban a fiatalabb korstruktúrának és a jóval nagyobb termelékenységnek köszönhető.”

A székelyudvarhelyi Budvár Szociális Központ elemi iskolájában jelenleg több mint 100 gyerek tanul. A romák körében gyakori még a nagycsalád, egy 15 gyerekes család is él itt. Katona Éva főleg pályázatírással segíti a központ munkáját, ő 35 éves, még nincs gyermeke.
„ Húsz év után kellene gyereket szülni, húsz és harminc között, a romáknál ez megadatik, sőt túl korán, tehát volt, hogy tizenévesen nagyon sok kislányunk innen az iskolából már szült." - mondja Katona Éva, a Központ munkatárs.

Szociológiai felmérések szerint Székelyföldön a romák aránya 2032-re több mint kétszeresére nőhet, míg a magyaroké és a románoké mérsékelt ütemben csökken.


 
WMP plug-in

Videotartalmaink lejátszásához szükséges a
Windows Media Player plug-in telepítése.

Firefox böngésző számára elérhető itt,
Google Chrome böngésző számára itt.

Valutaárfolyam - Román Nemzeti Bank
2019. január 21.
EUR   EUR   4.7081
HUF   HUF   1.4797
USD   USD   4.1377

PARTNEREK