Kötelező lakásbiztosítás - káosz a köbön


2011.06.29., Duna Televízió, Híradó - Nemzeti Krónika

Teljes káosz jellemzi a kötelező lakásbiztosítással kapcsolatos rendelkezések értelmezését Romániában. Több hírforrás és a biztosítótársaságok is arra figyelmeztetnek, hogy július 15-től büntetik azokat, akik elmulasztották megkötni a földrengés, földcsuszamlás és árvíz okozta károk elleni biztosítást. A Biztosításokat Felügyelő Tanács magyar tagja cáfolja ezeket a híreszteléseket. Bíró Albin szerint nem július közepétől, hanem augusztus 7-től kötelező a lakásbiztosítás megkötése, és pénzbírság csak egy év múlva szabható ki a mulasztókkal szemben.

Kádár Melinda, Szikszai Olivér, Fancsali Levente


Bővebben...

 

Erdélyi templomok dokumentálása


2011.06.28., Duna Televízió, Híradó - Nemzeti Krónika

A történelmünkkel összefonódott, török- tatár dúlásokat, világháborúkat, kommunista évtizedeket túlélt erdélyi templomokat dokumentálja fényképezőgép segítségével a Magyar Gyökerek Egyesület. Eddig több mint félszáz templom került fel így a világhálóra, de még van munka bőven.  Legutóbb a székelyderzsi erődtemplomot örökítették meg, ahová stábunk is elkísérte őket.

Bán Kata, Dakó István, Demeter Zoltán


Bővebben...

 

Még igényelhető az oktatási-nevelési támogatás

2011.06.28., Duna Televízió, Híradó - Nemzeti Krónika

Június 30-ig lehet még elküldeni a pályázatokat  a Szülőföldön magyarul oktatási-nevelési támogatásokra Romániában. Újdonság, hogy idén először óvodások után is igényelhető a 20 ezer forintos ösztöndíj. Egyetlen feltétel az, hogy a gyermek magyar nyelven tanuljon.

Bán Kata, Szikszai Olivér, Fancsali Levente


Bővebben...

 

Lesz-e Marosvásárhelynek magyar polgármestere?

2011.06.27., Duna Televízió, Közbeszéd

Marosvásárhelyen nehezen halad a közös magyar polgármesterállítás ügye, hónapok óta egyeztetnek a rivális magyar szervezetek. Az összefogás feltételeit rögzítő együttműködési megállapodást azonban még csak az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Magyar Polgári Párt írta alá. A legnagyobb magyar szervezet, az RMDSZ, bár az együttműködés szükségességével egyetért, még nem adta kézjegyét a dokumentumhoz.

A Székelyföldi Stúdióban Száva Enikő Szász Jenőt, a Magyar Polgári Párt elnökét kérdezte.


Bővebben...

 

Vörös darabontok a Székely Támadt várban

2011.06.27., Duna Televízió, Híradó

Vörös darabontok őrzik a Székely Támadt várat, közismertebb nevén a Csonka Várat Székelyudvarhelyen. A Báthoryak erdélyi uralkodása idején jellemző korhű öltözékben és fegyverzettel őrt álló katonák feladata ezúttal nem az ellenség távol tartása, hanem egy négyszáz éves őrségváltási ceremónia felidézése. A szervezők nem titkolt célja, hogy a rendszeres díszőrségváltás kiemelt turistacsalogató programja legyen a székelyföldi városnak.

Kádár Melinda, Szikszai Olivér, Fancsali Levente


Bővebben...

 

Múzeumok éjszakája

2011.06.25., Duna Televízió, Híradó

A székely nemzet 1659-ben készült pecsétnyomóját is láthatták a székelyudvarhelyiek a Múzeumok Éjszakáján. A szákely anyaváros első alkalommal csatlakozott az Európa-szerte népszerű mozgalomhoz.

A múzeumban délután öttől éjfélig várták a látogatókat az állandó és időszakos kiállításokra.

Bán Kata, Szikszai Olivér, Fancsali Levente


Bővebben...

 

Kelemen Hunor: Nem csak belügy az ország közigazgatási reformja

2011.06.19., Duna Televízió, Heti Hírmondó

Több mint egy hete térképrajzolgatással foglalkozik az ország, és gyakorlatilag nincs olyan román párt, amelyik ne akarná Székelyföldet egy román többségű óriásrégióhoz csatolni. Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke a Duna Televízió székelyudvarhelyi stúdiójában értékelte a kialakult helyzetet.


Bővebben...

 

"Szájmagyarkodás helyett jöjjön el a tettmagyarkodás ideje" - interjú Hende Csaba honvédelmi miniszterrel

2011.06.14., Duna Televízió, Közbeszéd

"A magyarság jövőjét nem a múltja dönti el, hanem az, hogy itt és most mit teszünk meg egymásért" -- ezt Hende Csaba honvédelmi miniszter mondta az ezeréves határállomásáról híressé vált Gyimesbükkön.

A helyszínen, zarándokok gyűrűjében készítettünk interjút Hende Csaba honvédelmi miniszterrel.


Bővebben...

 

Műsorajánló: Gyimesbükk 2011 - Ünnep az ezeréves határon

Nagy hatalma van az Istennek, hogy megmentette nekünk ezt az őrházat – így fogalmazott egy helybéli idős férfi három évvel ezelőtt, a gyimesbükki kis bakterház megmentését ünneplő, csodaként emlegetett esemény után. Június 12-én, Pünkösd vasárnap bebizonyosodott, hogy a csoda azóta is tart, és a jó Isten hatalma minden nap megmutatkozik a gyimesbükkiek tenni akarásában, a terveik, álmaik megvalósítását segítő határtalan összefogásban.

A Gyimesbükkön, Pünkösd vasárnapján tartott ünnepségről két órás összeállítást készített a Székelyföldi Stúdió. A műsort a Duna Televízió tűzi műsorára június 18-án, 10 óra 40 perctől.


Bővebben...

 

Nem szerződnek a családorvosok?

2011.06.09., Duna Televízió, Közbeszéd

Veszélybe került a háziorvosi ellátás ingyenessége Romániában. A családorvosok háromnegyede nem írta alá határidő előtt a költségtérítést biztosító keretszerződést az Országos Egészségbiztosító Pénztárral. A háziorvosok szervezete azt mondta, ha a Pénztár nem veszi figyelembe követeléseiket, akkor az ellátást a betegeknek kell megtéríteniük.

Stúdiónkban dr. Soós Szabó Klára, a Családorvosok Hargita Megyei Szövetségének elnöke, illetve Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár elnöke vitáznak.


Bővebben...

 
WMP plug-in

Videotartalmaink lejátszásához szükséges a
Windows Media Player plug-in telepítése.

Firefox böngésző számára elérhető itt,
Google Chrome böngésző számára itt.

Valutaárfolyam - Román Nemzeti Bank
2019. január 21.
EUR   EUR   4.7081
HUF   HUF   1.4797
USD   USD   4.1377

PARTNEREK