Erdélyi templomok dokumentálása


2011.06.28., Duna Televízió, Híradó - Nemzeti Krónika

A történelmünkkel összefonódott, török- tatár dúlásokat, világháborúkat, kommunista évtizedeket túlélt erdélyi templomokat dokumentálja fényképezőgép segítségével a Magyar Gyökerek Egyesület. Eddig több mint félszáz templom került fel így a világhálóra, de még van munka bőven.  Legutóbb a székelyderzsi erődtemplomot örökítették meg, ahová stábunk is elkísérte őket.

Bán Kata, Dakó István, Demeter Zoltán

 

A székelyderzsi vártemplom az egyetlen olyan romániai magyar műemlék, amely az Unesco Világörökség kincsének a része. Falait a 15. századból származó, Szent László legendát ábrázoló freskók díszítik.

"1419-ben egy Ungi Pál nevű mesterember készítette, festette és tartósította ezeket a csodálatos falképeket, amelyek ma itt nemcsak a székelyderzsi vártemplomnak az értékei, hanem egyben a magyar nemzeti kincsnek a részét is képezik" - meséli Demeter Sándor-Lóránd unitárius lelkész.

Bárki tehet majd egy virtuális sétát a székelyderzsi templomban, amelynek fotói hamarosan felkerülnek az erdelyitemplomok.ro honlapra.  A megvalósítás módját Dávid Botond fotóművész árulja el: "Egy szoftver segítségével összerakjuk, akkor egy ilyen gömbpanoráma kép készül, ami járkálhatóvá, szétnézhetővé teszi 360 fokban..."

A csapat eddig több mint ötven templomról készített fényképsorozatot. A cél az, hogy a négy erdélyi történelmi egyház több mint 600 temploma látható legyen a világhálón. A projektet a Szülőföld Alap is támogatja.


 


 
WMP plug-in

Videotartalmaink lejátszásához szükséges a
Windows Media Player plug-in telepítése.

Firefox böngésző számára elérhető itt,
Google Chrome böngésző számára itt.

Valutaárfolyam - Román Nemzeti Bank
2019. január 21.
EUR   EUR   4.7081
HUF   HUF   1.4797
USD   USD   4.1377

PARTNEREK