Az EMNT bemutatta a Mikó Imre Terv vitairatát


2011.09.30., Duna Televízió, Nemzeti Krónika

Kelet Svájcát, Románia gazdasági motorját szeretné megvalósítani Erdélyben a Mikó Imre Terv, amelynek vitairatát Székelyudvarhelyen is bemutatták. A program a magyarországi Széchenyi Terv mintájára készült és példa lehet a felvidéki, kárpátaljai és vajdasági magyar közösségeknek, hogy ők is dolgozzák ki saját gazdasági stratégiájukat.

Bán Kata, Szikszai Olivér, Fancsali Levente


Bővebben...

 

Elkészült a Mikó Imre Terv vitairata - stúdióban a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára


2011.09.29., Duna Televízió, Közbeszéd

Kevés a magyarországi tőke Erdélyben – állítja több romániai magyar vállalkozó, és szerintük az egységes magyar nemzet megteremtését célzó kormányzati intézkedések sorában még több a kérdőjel, mint a konkrét gazdaságpolitikai lépés.
A székelyföldi régió egyik legrangosabb gazdasági vására nyílt meg ma Székelyudvarhelyen, és itt mutatta be az EMNT a Mikó Imre Terv vitairatát. Úgy tűnik, hogy jó esély kínálkozik a dinamikusabb magyar-magyar gazdasági kapcsolatok megteremtésére és a magyar tőke jelenlétének erdélyi növelésére.

A Székelyföldi Stúdióban Száva Enikő minderről részletesebben is kérdezte a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárát.


Bővebben...

 

"Jelentem, magyar vagyok!" - az MPP népszámlálási kampánya


2011.09.27., Duna Televízió, Híradó

„Jelentem, magyar vagyok!” – Ezzel a képeslapokon megjelenő jelszóval ösztönzi magyarságuk vállalására a székelyeket és a csángókat a Magyar Polgári Párt. Az erdélyi szervezet saját népszámlálási kampányt indított, és arra hívja fel a magyar válaszadók figyelmét, hogy ne tévessze meg őket, ha a számlálóbiztos nemzetiségre vonatkozó kérdései között csángó vagy székely opció is szerepel.

Kádár Melinda, Dakó István, Demeter Zoltán


Bővebben...

 

Kalandozás nyugaton - Brüsszeli turnén a Fili


2011.09.13., Duna Televízió, Közbeszéd

Európa fővárosában, Brüsszelben is fellép a szentegyházi Gyermekfilharmónia.
„Az egész zeneoktatás nagy koronája ezen a turnén kerül életem munkájára” - fogalmazott Haáz Sándor zenetanár, aki a Gyermekfilharmóniát 29 esztendeje alapította.

Azóta több, mint 1200 gyermek fordult meg a Filiben, sokezer kilométert utaztak, a Kárpát-medence számos településén léptek fel, de voltak már Törökországban is.

Szeptember 13-24 között a 145 tagú együttes újabb turnéra indult: a 12 napos koncertsorozat kedden az udvarhelyszéki Korondon kezdődött, szerdán az Országházban lépnek fel, majd Mühldorf , München, Brüsszel állomások következnek, Európa fővárosában háromszor is koncerteznek. A koncertturnét Passauban és Bécsben folytatják, majd Pozsonyban zárják.

Bán Kata, Dakó István, Fancsali Levente


Bővebben...

 

Választások, Verespatak és egyebek - Kelemen Hunorral


2011.09.11., Duna Televízió, Heti Hírmondó

A jövő évi helyhatósági és parlamenti választások összevonását tervezik Romániában, de a választási rendszer és az időpont még kérdéses. A magyar pártok és szervezetek véleménye megoszlik a döntésről: az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt támogatja, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács viszont demokráciaellenesnek tartja a kezdeményezést.
Az összevont választások mellett a verespataki aranybánya-beruházás is borzolja a kedélyeket, a döntés java része az RMDSZ-es környezetvédelmi miniszter kezében van.
A Székelyföldi Stúdióban Száva Enikő vendége Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Románia kulturális minisztere.


Bővebben...

 

MPP - Ünnepélyes kongresszus


2011.09.04., Duna Televízió, Heti Hírmondó

Kövér Lászlót, a Magyar Országgyűlés elnökét választotta tiszteletbeli elnökévé marosvásárhelyi kongresszusán a Magyar Polgári Párt. Az MPP erdélyi magyar  rendszerváltást sürget, ehhez ún. Nemzeti Alternatívát kínál az RMDSZ-szel szemben. A kongresszusról szóló riportunk után ezekről a témákról lesz szó a Székelyföldi Stúdióban, ahol Száva Enikő Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét és Szász Jenőt, a Magyar Polgári Párt elnökét látta vendégül.


Bővebben...

 

Összefogás Évikéért


2011.08.29., Duna Televízió, Közbeszéd

Segítőkész barátok, ismerősök és jó szándékú emberek összefogásán múlhat egy 24 éves székely lány élete. A székelykeresztúri származású Madaras Évikénél görögországi tartózkodása alatt derült ki, hogy leukémiában szenved. A kemoterápiás kezelések már megkezdődtek, de csontvelő-átültetésre is szüksége lesz. A több ezer eurós kezelési költségek meghaladják a lány és családja anyagi lehetőségeit, ezért szülővárosa önkormányzata széleskörű adománygyűjtésbe kezdett.

Kádár Melinda, Szikszai Olivér, Demeter Zoltán

A riport után a Székelyföldi Stúdióban Évike édesanyja beszél lánya állapotáról.


Bővebben...

 

Lesz-e újra magyar polgármestere Marosvásárhelynek?


2011.08.19., Duna Televízió, Közbeszéd

Magyar összefogást sűrgetnek a romániai magyar politikai alakulatok Marosvásárhelyen, mivel egyetértés van abban, hogy a jelenlegi városvezetés érdekcsoportok elvárásainak tesz eleget, nem a helyi közösséget szolgálja. Az elmúlt hónapokban tárgyalások, egyeztetések kezdődtek a közös magyar polgármester-jelölt személyét illetően. Egyelőre nem sok sikerrel.

A riport után stúdiónkban Száva Enikő Vass Levente urológust, az EMNT által nevesített polgármesterjelöltet kérdezi.


Bővebben...

 

Mit akar a Jobbik Erdélyben?


2011.08.14., Duna Televízió, Heti Hírmondó

Szemfényvesztésnek minősítette a magyar kormány egy éves tevékenységét a Jobbik csúcsvezetése. Vona Gábor elnök és Szávay István nemzetpolitikai kabinetvezető Erdélyben, a VII. EMI táborban bírálta a Fidesz nemzetpolitikáját, azt kifogásolva, hogy a kedvezményes honosítás megadásán kívül nem történt semmi lényeges fordulat a külhoni magyarok ügyében. De miért terjeszkedik, mit akar pontosan a Jobbik Erdélyben? A többi között erről kérdezte Vona Gábor pártelnököt Száva Enikő, a Gyergyószentmiklós melletti táborban.


Bővebben...

 

Jézus-kilátó: Műalkotás vagy giccs?


2011.08.07., Duna Televízió, Heti Hírmondó

Gigantikus, pléhszobornak is csúfolt Jézus-kilátó terve borzolja a kedélyeket Székelyföldön. Egy vállalkozói csoport szakrális hellyé kívánja tenni a Farkaslaka fölé emelkedő dombot azzal, hogy 20 méter magas Krisztus-szobrot emel a tetőre, amelynek kilátói funkciót is biztosít. A tervek szerint  2013-ig egy kápolna is épül majd itt.

Száva Enikő, Demeter Levente, Fancsali Levente

A riport után stúdiónkban Magyari Árpád, a kilátót kezdeményező ProTemp Alapítvány elnöke, valamint Tövissi Zsolt műépítész fejtik ki véleményüket a témában.


Bővebben...

 
WMP plug-in

Videotartalmaink lejátszásához szükséges a
Windows Media Player plug-in telepítése.

Firefox böngésző számára elérhető itt,
Google Chrome böngésző számára itt.

Valutaárfolyam - Román Nemzeti Bank
2019. január 21.
EUR   EUR   4.7081
HUF   HUF   1.4797
USD   USD   4.1377

PARTNEREK