Világujdonságnak számító energiaforrások

2011.12.22., Duna Televízió, Közbeszéd

A jövő energiaforrása csak az lehet, amit nagy mennyiségben, környezetkímélő módon, és a legolcsóbban tudunk előállítani – ezt mondta Dr. Steier József nemzetközi energia- és klímaszakértő Székelyföldön. A szakember két olyan világújdonságnak számtó energiaforrást is bemutatott, amelyek – állítása szerint -- Magyarországon és Romániában is alapjaiban változtatnák meg a megújuló energia hasznosításának gyakorlatát.

A részletekről a Székelyföldi Stúdióban Száva Enikő kérdezte a megújuló energiaforrások nemzetközi szakértőjét, Dr. Steier Józsefet.


Bővebben...

 

Keresztszülők ajándéka a lészpedi gyerekeknek

2011.12.21., Duna Televízió, TÉRkép

"Legyen Ön is keresztapa, keresztanya!"- így szól a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének felkérése. A jelképes keresztszülőséget vállalók választhatnak: családtaggá válnak, és közelről is megismerik a csángók szokásait, életkörülményeit, vagy maradnak szürke eminenciások, és a háttérből követik, hogyan alakul a támogatott gyerek sorsa.

Száva Enikő, Demeter Levente, Fancsali Levente


Bővebben...

 

A csángók és a Vöröskereszt

2011.12.19., Duna Televízió, TÉRkép

Moldvában több mint 50 ezer csángó él, többségük nagy szegénységben, ezért is irányul a figyelem advent időszakában a Csángóföld fele. Aki arra jár, meglepődve tapasztalja, hogy a csángó ember nem panaszkodik, mert nem látja saját szegénységét, vagy mert a mostoha körülmények megedzették. Talán ezért érzi át itt leginkább a segítő szándékú ember, hogy jót tenni jó.

Száva Enikő, Demeter Levente, Fancsali Levente


Bővebben...

 

Ünnep a parajdi sóbányában

2011.12.19., Duna Televízió, Híradó

Több ezer, cipős dobozokba csomagolt ajándék jutott idén is a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes gondozásában lévő erdélyi és partiumi gyerekeknek. A világ minden tájáról összegyűjtött ajándékokat 120 méterrel a föld felszíne alatt, a parajdi sóbányában tartott hagyományos karácsonyi ünnepségen vehették át a Dévai Szent Ferenc Alapítvány pártfogoltjai.

Kádár Melinda, Szikszai Olivér, Demeter Zoltán


Bővebben...

 

Ajándékcsomagok csángó gyerekeknek

2011.12.16., Duna Televízió, Híradó

A Budapesti Vöröskereszt és a Magyar Országgyűlés három teherautónyi ajándékcsomagot juttatott el Csángóföldre. A küldöttségek az adományok egy részét személyesen vitték ki a falvakba, a többi szétosztását a Moldvai Csángómagyarok Szövetségére bízták

Száva Enikő, Demeter Levente, Fancsali Levente


Bővebben...

 

Lesz-e népszavazás Székelyföld-ügyben?

2011.12.13., Duna Televízió, Közbeszéd

Közigazgatási bíróságon támadja meg a Székelyföld, mint önálló közigazgatási egység létrehozásáról szóló népszavazási határozatot Kovászna megye prefektusa. György Ervin formai hibákra hivatkozva felszólította a megyei tanácsot, hogy vonja vissza a kezdeményezést, a testület azonban kitart a döntés mellett, és nem foglalkozik a hibák kijavításával. A részletekről most a megye prefektusa és tanácselnöke vitázik.


Bővebben...

 

A brassói magyarság hírnöke

2011.12.02., Duna Televízió, TÉRkép

Egy személyben szerkesztő, operatőr és vágó. Két évtizede hétről hétre tájékoztatja a magyarságot Brassó városának történéseiről. Megalakulása után a Duna Televíziót is tudósította a barcasági magyarság életéről. Önkéntes munkáját nem tartja követendő példának, szívesebben dolgozna nagy csapattal a háta mögött. De ha ezt a feladatot szánta neki a sors, végzi a dolgát, méghozzá örömmel. Munkásságáért a város díszpolgári címet adományozott neki.

Száva Enikő, Demeter Levente, Fancsali Levente


Bővebben...

 

Elveszett közbiztonság

2011.11.30., Duna Televízió, Közbeszéd

Az elmúlt hét végén, Székelyudvarhely központjában három fiatalt vert meg egy randalírozó csapat. A bántalmazott fiatalok tettek ugyan feljelentést a rendőrségen, de annak eljárásával elégedetlenek, ezért a városvezetéshez fordultak segítségért. Az ügy rendőrségi kivizsgálása még folyamatban van, a közvélemény viszont a város megromlott közbiztonságának helyreállatását sürgeti.

Fábián Kornélia, Dakó István, Fancsali Levente

A riport után a Székelyföldi Stúdióban a város polgármestere, Bunta Levente és Nagy Pál, az EMNT udvarhelyszéki elnöke válaszolnak Száva Enikő kérdéseire.


Bővebben...

 

Hittel, bizalommal

2011.11.30., Duna Televízió, TÉRkép

44 évig volt pedagógus, megannyi publikációja mellett megírta az erdélyi magyar tanító- és óvóképzés történetét, számtalan díjban, oklevélben részesült, mígnem  egy napon tanítóból tanítvánnyá lett. Székelyudvarhely egyik elismert pedagógusáról, Szabó K. Attiláról van szó, aki ma sem tölti hiába nyugdíjas napjait: kisunokájától informatikát tanul, fennmaradó idejében pedig újabb könyveken dolgozik.

Fábián Kornélia, Dakó István, Fancsali Levente


Bővebben...

 

Folytatódik az orvosok elvándorlása

2011.11.30., Duna Televízió, TÉRkép

Romániában nem újkeletű az orvosok elvándorlása. 2004-ben Magyarország úticélként havi 400 ezer forint fizetéssel csábított. A frissdiplomások azonban azóta inkább távolabbi országokban keresik a boldogulást. 2007 óta több mint 11.000 orvos hagyta el Romániát, Legtöbbjük ma már nyugat-európaiakat gyógyít, de sokan az Egyesült Államokban és Kanadában vállaltak munkát. Idén szeptemberig több mint 2100 orvos bontotta fel szerződését Romániában, ahol egyébként egy kezdő szakorvos fizetése még a  400 eurót sem éri el.

Fecső Zoltán, Jakab Ervin, Fancsali Levente


Bővebben...

 
WMP plug-in

Videotartalmaink lejátszásához szükséges a
Windows Media Player plug-in telepítése.

Firefox böngésző számára elérhető itt,
Google Chrome böngésző számára itt.

Valutaárfolyam - Román Nemzeti Bank
2019. január 21.
EUR   EUR   4.7081
HUF   HUF   1.4797
USD   USD   4.1377

PARTNEREK