MOGYE-ügy: Kipipálva?

2012.03.28., Duna Televízió, Közbeszéd

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem önálló magyar karáról rendelkező kormányhatározat a magyar tanárok és diákok kezébe adja sorsuk alakítását - ezt mondta Kelemen Hunor RMDSZ - elnök, miután a román kormány tegnap elfogadta a magyar képzést is szavatoló jogszabályt. Tény, hogy a magyar kar létrehozásában érdekelt vezetők szerint a munka neheze csak most kezdődik.

Dr. Szabó Bélával, az egyetem dékánhelyettesével Száva Enikő beszélget a Székelyföldi Stúdióban.


Bővebben...

 

Vargyasi zsákbamacska?

2012.03.21., Duna Televízió, TÉRkép

Megtorpant egy hatvanmillió eurós osztrák befektetés a Kovászna megyei Vargyason, mert az Önkormányzat nem szavazta meg a területrendezési tervet.

Az osztrákok által előterjesztett tervben ugyanis - a szállodák, sportlétesítmények mellett egy olyan lakópark is szerepel, amely 4000 állandó lakos befogadására lenne alkalmas. A helyiekben felmerült a kérdés: kik fogják lakni azokat a házakat? Az 1700 lelket számláló erdővidéki székely faluban sokan idegenek betelepítésétől tartanak.

A település MPP-s tanácsosai lakonikusan fogalmaznak: zsákbamacska, megannyi kérdőjellel.

Fábián Kornélia, Dakó István, Fancsali Levente


Bővebben...

 

Verespatak - köd az arany árnyékában

2012.03.21., Duna Televízió, Közbeszéd

Egyre több hazai és külföldi zöld aktivista próbál nyomást gyakorolni Románia környezetvédelmi miniszterére, hogy ne járuljon hozzá a verespataki aranybánya megnyitáshoz. A kulcsfontosságú engedély megadása vagy megtagadása Borbély László kezében van, de a miniszter még nem döntött a kérdésben.

Az RMDSZ-es tárcavezetővel Száva Enikő beszélget.


Bővebben...

 

Reflex 2 Sepsiszentgyörgyön

2012.03.16., Duna Televízió, Közbeszéd

Erős politikai állásfoglalás és esztétikai kaland - így foglalható össze a ma indult Reflex 2 Nemzetközi Színházi Biennálé. A 2009-ben indított fesztivál tavaly esedékes folyatása a válság miatt elmaradt, így a közép- és kelet-európai térségben díjazott társulatok és előadások szemléjének második kiadása idénre tolódott. Erdély egyik legkimagaslóbb kulturális eseménye hét ország 18 társulatának részvételével nyitotta meg ma kapuit.

A fesztivál történetét és célját bemutató összefoglaló után a Székelyföldi Stúdió vendége Bocsárdi László, a házigazda Tamási Áron Színház rendező-igazgatója.


Bővebben...

 

Szász Jenő: Magyar jobboldali összefogást Erdélyben!

2012.03.12., Duna Televízió, Közbeszéd

Előválasztásokat és együttműködést szorgalmaz a Magyar Polgári Párt Marosvásárhelyen, annak érdekében, hogy csak a győztes magyar jelölt pályázza meg a város polgármesteri székét a júniusi helyhatósági választásokon. Ellenkező esetben az MPP több civil szervezettel közösen saját polgármester- és megyei tanácselnök-jelöltet indít.

A részletekről a Székelyföldi Stúdióban Száva Enikő kérdezi a Polgári Párt elnökét.


Bővebben...

 

Toró T. Tibort választotta elnökévé az Erdélyi Magyar Néppárt

2012.02.26., Duna Televízió, HetiHírmondó

Szülőföldünk fontosabb, mint Bukarest, ezért a központosított nemzetállamot erőltető gyakorlattal szemben Erdély-központú politizálásra van szükség – szögezték le az Erdélyi Magyar Néppárt első Országos Küldöttgyűlésének résztvevői. A szombati, csíkszeredai kongresszuson a magyar kormány képviseletében Német Zsolt parlamenti államtitkár üdvözölte az EMNP megalakulását, mert szerinte az új párt hozzájárulhat az erdélyi magyar politika megújulásához.

Kádár Melinda, Dakó István, Szikszai Olivér, Demeter Zoltán


Bővebben...

 

Kongresszus előtt az Erdélyi Magyar Néppárt

2012.02.24., Duna Televízió, Közbeszéd

Szombaton tartja első Országos Küldöttgyűlését a kevesebb, mint fél évvel ezelőtt bejegyzett Erdélyi Magyar Néppárt. Az alakulat védnöke, Tőkés László európai parlamenti képviselő pártegység helyett összefogást szorgalmaz, a marosvásárhelyi polgármester-jelölt ügyében pedig az előválasztásokat tartja járható útnak.

A részletekről a Székelyföldi Stúdióban Száva Enikő kérdezi Tőkés Lászlót.


Bővebben...

 

Verseny és együttműködés

2012.02.17., Duna Televízió, Közbeszéd

Verseny és együttműködés egyszerre jellemzi az Erdélyi Magyar Néppárt választási stratégiáját – jelentette ki a Székelyföldi Stúdióban a Néppárt megbízott elnöke. Toró T. Tibor beszélt arról is, hogy Erdély minden megyéjében megalakították a párt helyi szervezeteit, február 25-én pedig alakuló kongresszust tartanak Csíkszeredában.

A Néppárt vezetőjével Száva Enikő beszélget.


Bővebben...

 

Lakástüzek szezonja

2012.02.16., Duna Televízió, TÉRkép

Az embert próbáló mínuszok időszakában szinte naponta hallunk tűzesetekről, idén azonban emberáldozatot, egy idős asszony életét is követelte Székelyföldön a tűz. A karbantartás nélkül üzemelő kémény nem csak a fűtésköltséget növeli, hanem egészségünket, sőt életünket is kockáztatja.

Száva Enikő, Demeter Levente, Fancsali Levente


Bővebben...

 

Príma nők Székelyudvarhelyen

2012.02.15., Duna Televízió, TÉRkép

Gyógyítanak, tanítanak, szórakoztatnak vagy éppen másokat igazgatnak - egyszóval választott hivatásuknak megfelelően végzik mindennapi feladatukat. Az élet különböző területein dolgoznak, mégis sok közös jellemzőjük van: tudásuk legjavát adják nap, mint nap, mindannyian nők és mindannyian Székelyudvarhely legprímább polgárai.  A város első kereskedelmi rádiója, a hallgatók szavazatai alapján immár hatodik éve díjazza a közösség megbecsülését kivívó polgárokat. Idén csak női jelöltekre voksolhattak a hallgatók.

Kádár Melinda, Dakó István, Fancsali Levente


Bővebben...

 
WMP plug-in

Videotartalmaink lejátszásához szükséges a
Windows Media Player plug-in telepítése.

Firefox böngésző számára elérhető itt,
Google Chrome böngésző számára itt.

Valutaárfolyam - Román Nemzeti Bank
2019. január 21.
EUR   EUR   4.7081
HUF   HUF   1.4797
USD   USD   4.1377

PARTNEREK