Magyar elnök - új remények?

2012.09.25., Duna Televízió, Közbeszéd

Magyar elnöke van Románia egyik legfontosabb regionális fejlesztési testületének, Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök személyében. A Hargita, Maros és Kovászna megyéket is tömörítő Központi Fejlesztési Régió új vezetőjétől sokan azt remélik, hogy nagyobb figyelmet kapnak az uniós forrásokból megvalósítható székelyföldi fejlesztések.
A Regionális Fejlesztési Tanács új elnökével  Száva Enikő beszélget.


Bővebben...

 

Esélytelen próbálkozás a "nemzeti válogatott"?

2012.09.24., Duna Televízió, Közbeszéd

A három erdélyi magyar pártból álló Magyarok Szövetségét szorgalmazza a decemberi parlamenti választásokra Szász Jenő. A Magyar Polgári Párt elnöke szerint ez a legjobb megoldás arra, hogy az RMDSZ-szel nem szimpatizáló magyarok szavazatai is az egységes parlamenti képviseletet erősítsék. A javaslat a helyhatósági választások eredményéhez igazodva, minden 10 befutóból egy-egy mandátumot jelentene az MPP és az Erdélyi Magyar Néppárt, és 8 mandátumot az RMDSZ javára. De bármennyire is egyszerű képletnek tűnik, sok még a nyitott kérdés.
A részletekről Szász Jenőt, az MPP elnökét kérdeztük.


Bővebben...

 

Markó Attila: Nem bújok mentelmi jog mögé

2012.09.13., Duna Televízió, Közbeszéd

Képviselőjelöltként indul a romániai parlamenti választásokon Markó Attila államtitkár. A Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt három év börtönbüntetésre ítélt politikus az RMDSZ egyetlen sepsiszentgyörgyi képviselőjelöltje. A szövetség vezetése bízik abban, hogy Mikó-ügyben győz az igazság és jelöltjükre nem vár börtönbüntetés.
Markó Attilával Száva Enikő beszélgetett.


Bővebben...

 

Az iskolarendszerről

2012.09.09., Duna Televízió, Heti Hírmondó

A jó iskolarendszerben létezik egyértelmű állami szabályozás és a felelősségvállalásából adódóan ellenőrzési jogkör, de fontos szerep jut a helyi közösségeknek is, akik sajátjuknak érzik az iskolát. Hoffmann Rózsa egy ilyen iskolarendszer kiépítésében bízik. Az oktatásért felelős államtitkár a Székelyföldi Stúdióban beszélt arról is, hogy az ombudsman által ismét kifogásolt hallgatói ösztöndíj-szerződés méltányos és nem korlátozza a szabad foglalkozás megválasztását.


Bővebben...

 

Tízezrek tüntettek a Mikóért

2012.09.03., Duna Televízió, Közbeszéd

Magyarok tízezrei tüntettek szombaton Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása ellen és vállaltak szolidaritást a Mikó-perben alapfokon börtönbüntetésre ítélt bizottsági tagokkal. Az Igazság Napja címmel szervezett demonstráció szónokai közül többen is utaltak arra, hogy a Kollégium ügyében született bírósági döntés politikai megrendelésre született, az erdélyi magyarság megfélemlítése érdekében. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a magyarok bármikor készek kiállni az igazságtalanság ellen.
Tőkés László EP-képviselőt és Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét a tüntetés helyszínén Száva Enikő kérdezte.


Bővebben...

 

Így készültek a Székely Vágtára

2012.07.13., Duna Televízió, Közbeszéd

A Kovászna megyei prefektus kifogásolta a „székely” megnevezést, de ez nem akadályozhatta meg a székelyföldi települések képviselőit abban, hogy lóra üljenek és vágtázzanak a maksai Óráspince-tetőn. Szombaton és vasárnap itt tartották meg a Nemzeti Vágta egyetlen határon túli előfutamát, a Székely Vágtát. A felkészülésről és az esélyekről Kádár László szervező és Bagoly Szabolcs, a tavalyi vágta győztese beszélt stúdiónkban.


Bővebben...

 

Érettségi 2012: siralmas, siralmasabb, ...

2012.07.09., Duna Televízió, Közbeszéd

A tavalyi negatív rekordév után, idén is katasztrofális eredményekkel zárult az érettségi vizsga Romániában. A diákok több mint fele megbukott, a magyar megyékben pedig még az országos átlagnál is gyengébben tejesítettek az érettségizők. Az eredmények azt mutatják, hogy a diákokkal együtt bukott az oktatási rendszer is -- nagyjából így summázható az érintett diákok, szülők és pedagógusok véleménye, és sokan vannak, akik a szakmunkásképzés és a kétszintű érettségi bevezetését szorgalmazzák. A részletekről Ványolós István Hargita megyei tanfelügyelőt kérdeztük.


Bővebben...

 

Markó Attila: A Mikó-ügy eszköz a magyar közösség jogainak csorbításához

2012.07.04., Duna Televízió, Közbeszéd

Feltételezhetően nyomásgyakorlás eredménye a Mikó-perben hozott alapfokú ítélet, amely egyben az erdélyi magyarság tűrőképességének a tesztje is – ezt mondta Markó Attila államtitkár, a Marosfőn ma kezdődött európai uniós táborban. Markó egyike annak a három bizottsági tagnak, akiket a Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt alapfokon szabadságvesztésre ítélt egy román bíróság. A Közbeszédnek adott interjújában az államtitkár arról is beszélt, hogy az ítélet része az erdélyi magyarság jogait sértő intézkedéssorozatnak.


Bővebben...

 

Az erdélyi magyarságot ért legaljasabb támadás a Mikó-per ítélete

2012.07.02., Duna Televízió, Közbeszéd

Az erdélyi magyarságot ért legaljasabb támadásnak nevezte a Mikó-per ítéletét Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere Tamás Sándor megyei tanácselnökkel együtt stúdiónkban kommentálta a Kovászna megyei prefektus konfliktus-gerjesztő intézkedéseit és a Mikó-perben hozott elsőfokú ítéletet.


Bővebben...

 
WMP plug-in

Videotartalmaink lejátszásához szükséges a
Windows Media Player plug-in telepítése.

Firefox böngésző számára elérhető itt,
Google Chrome böngésző számára itt.

Valutaárfolyam - Román Nemzeti Bank
2019. január 21.
EUR   EUR   4.7081
HUF   HUF   1.4797
USD   USD   4.1377

PARTNEREK